Fonduri de investiții. Evoluția economică post-pandemie favorizează creșterea plasamentelor. Randamentele fondurilor mutuale în primele patru luni din 2021

Fonduri de investiții. Evoluția economică post-pandemie favorizează creșterea plasamentelor. Randamentele fondurilor mutuale în primele patru luni din 2021
Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 31/05/2021, 16:44
Actualizat: 31/05/2021, 16:51

Evoluția economiei naționale, în context european post-pandemie, pare a favoriza diversficarea investițiilor și, respectiv, orientarea tot mai multor investitori către fondurile mutuale, ca alternativă la depozitele bancare sau achiziția directă a bonurilor de tezaur.

Cele mai performante cinci fonduri în ultimele 12 luni au înregistrat randamente anuale nete între 39,4% și 46,2%, potrivit celui mai recent raport al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), iar pe un orizont de 36 de luni, cele mai performante cinci fonduri au avut randamente cuprinse între 39,4% și 52,1% , obținute de-a lungul ultimilor trei ani, comparativ cu aprilie 2018.

Astfel, potrivit datelor AAF, activele nete ale celor 83 de fonduri deschise locale au crescut în luna aprilie cu aproape 2%, până la 24,2 miliarde lei (cinci miliarde euro), iar de la începutul anului au crescut cu 9%. Fondurile deschise locale au înregistrat în luna aprilie intrări nete de 324,7 milioane lei (66 milioane euro), cele mai vizate fiind fondurile de obligațiuni și instrumente cu venit fix (157 milioane lei) și, respectiv, cele de acțiuni (61,7 milioane lei).

Fondurile de investiții reunite sub categoria “alte fonduri” s-au cifrat la un volum total de peste 56 milioane lei, fondurile  diversificate la 48 milioane lei, iar  cele de randament absolut la 1,6 milioane lei.

Pe de altă parte, activele nete exprimate în lei ale celor 111 fonduri deschise străine distribuite în România au crescut în luna aprilie cu 7,4% față de luna precedentă, până la 1,3 miliarde lei, adică 0,27 miliarde euro, iar de la începutul anului au crescut cu peste 33%.

Ponderea fondurilor deschise străine distribuite în România este de 5,2% în totalul activelor fondurilor deschise de investiții. Acestea au înregistrat în luna raportată intrări nete de 65 milioane lei, respectiv 13 milioane euro.

Fonduri închise (FIA) locale

Activele nete ale celor 33 de fonduri închise (inclusiv SIF-uri și FP) au scăzut cu 0,2% în luna aprilie, până la 23 miliarde lei (4,6 miliarde euro), și au crescut cu 6% de la începutul anului; fondurile închise locale au avut ieșiri nete de 1,9 mil RON (0,4 mil € ) în luna raportată.

Activele nete ale celor 227 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna aprilie cu 0,9%, până la nivelul de 48 miliarde lei (10 miliarde euro echivalent), iar de la începutul anului au crescut cu 8,1%; intrările nete ale lunii au totalizat 388 milioaen lei, adică 79 milioane euro.

În cadrul primei ediții a Conferinței Gândul dedicată pieței de capital, experții prezenți în  dezbateri au comentat factorii favorabili unei creșteri a volumului total al investițiilor în unități de fond: un context economic bun, cu un sistem bancar stabil, care se bucură de încrederea clienților, la care se adaugă dobânzile destul de mici la depozitele bancare, astfel că este foarte posibilă migrarea clienților conservatori către fonduri de investiții.

”Investițiile în fonduri sunt cele care asigură și o bună lichiditate, în cazul în care deponentul are nevoie urgentă de numerar, instantanee”, a explicat în cadrul conferinței Aurel Bernat, CEO BT Asset Management.

Pe de altă parte, opțiunea pentru un fond de investiții asigură diversificarea portofoliului și un management performant, asigurat de către administratorii de fonduri, a adăugat, la rândul său, Dan Popovici, CEO OTP Asset Management.

Nu mai puțin important, aspectul educației financiare a fost reiterat în toate intervențiile din cadrul conferinței, considerându-se că acțiunile fiecărei entități prezente pe piața de capital din România – de la autoritatea de supraveghere (ASF) și cea de formare în domeniu (ISF), până la băncile comerciale și diviziile de administrare active ale acestora – sunt binevenite și necesare întru educarea publicului larg și stimularea economisirii.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Armata Română caută luptători de comando. Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce salarii vor...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
O tânără care îşi înşela soţul l-a minţit că a fost violată. A inventat că...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
El este Paul, motociclistul de 18 ani care a murit într-un tragic accident, în Târgu...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Harry, eclipsat total de William. Momentul a fost jenant
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Povestea incredibilă a femeii care s-a căsătorit cu ea însăși! Cum a sărbătorit un an...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Atmosfera noastră transformă praful din Sahara în minerale care alimentează viața